Når lægerne opdager celleforandringer hos en kvinde, bliver der fulgt op stort set hver gang med kontroller eller keglesnit, der fjerner de ændrede celler. Men for at eliminere livmoderhalskræft kræver det også høj tilslutning til HPV-vaccinationen i børnevaccinationsprogrammet, og at så mange kvinder som muligt deltager i screening.
De nyeste danske tal viser en vaccinetilslutning på 89 pct. for 12-årige drenge og piger til første ud af to HPV-vaccinationer. Dette er ikke langt fra målet på 90 pct. For screening er der et stykke op til ønsket om, at 70 pct. deltager, da kun omkring 60 pct. af kvinder i Danmark tager imod tilbuddet.
- Hvis det skal lykkes at udrydde livmoderhalskræft, kræver det, at myndighederne holder øje med udviklingen og sætter ind, hvor tilslutningen til vaccination og screening er for lav. Vi ved f.eks., at der er sociale og etniske forskelle i, hvem der tager imod tilbuddene, forklarer Janne Bigaard.
Screening med hjemmeprøve
Bigaard peger på hjemmeprøve som en relativt ny metode, der kan øge screeningsdeltagelsen. Her tager kvinden en virusprøve hjemme og sender den med posten til et laboratorium. Forsøg viser, at flere kvinder, som ikke kommer til screeningsundersøgelse hos lægen, deltager, når de bliver tilbudt at tage prøven hjemme.
Dermed kan Danmark være et skridt nærmere målet: At ingen kvinder i Danmark skal blive syge eller dø af livmoderhalskræft.
Knæk Cancer har støttet forskning i HPV med 31,8 mio. kr.
Læs statusartiklen i Ugeskrift for Læger:
Fra hypotese til forebyggelse af HPV og livmoderhalskræft